CD Reviews - Feels Like A Million

MuzikantenWeb

www.muzikantenweb.nl, by Wil Wijnhoven


Eindelijk is het dan zover op zaterdag 14 januari presenteert de Limburgse formatie The Electrophonics in muziekcafé Tom Tom te Heythuysen haar eerste volwaardige CD. De cd getiteld "Feels Like A Million" is bezet met elf prachtige nummers van eigen hand, zowel tekst als muziek.

Tijdens de presentatie zal de band twee sets spelen waarin o.a. covers van Rod Piazza en T-Bone Walker zijn opgenomen die weer worden gecombineerd met natuurlijk de eigen nummers van "Feels Like A Million". Het is gezellig druk in Tom Tom, veel liefhebbers en collegae van The Electrophonics zijn op deze presentatie afgekomen.

Een beetje onwennig voor hun eerste cd-presentatie start Stephan Hermsen met het eerste nummer van deze avond. Het optreden wordt rustig opgebouwd en voert het publiek in twee subliem opgebouwde sets naar een muzikale climax. Vooral Stephan Hermsen, de frontman, kan met zijn performance in no-time een zaal naar zijn hand zetten. Samen met de band hebben zij dit al vele malen bewezen. En ook nu weer is het een feest om de band aan de gang te zien. Ik heb me deze avond vooral geconcentreerd op hun eigen nummers en ik ben overdonderd. Wat zijn het professionele nummers die ze hebben geschreven. Echte swingende jumpblues met alles erop en eraan.

Neem het nummer 'Steppin' Out', dit is een song dat alles herbergt wat swingende jumpblues in zich moet hebben. Een goede combinatie van piano met gitaar en aanvullend de samenzang van de band in combinatie met een super blazerssectie. En buiten dit nummer staan er nog meer van die juweeltjes op zoals 'I Wonder What She Says' hierbij komt het lekkere vlotte gitaarwerk van Peter de Wijse en het indringende pianospel van Ivo Sieben geheel tot zijn recht. Maar ook het heerlijke harpspel van Stephan Hermsen, dat zo fraai klinkt, is een genot om te horen. Of het surfrock-achtige nummer 'Drivin' een nummer dat je terugvoert naar de jaren 60 met lekker vlot en pittig gitaarwerk. Dit nummer doet me denken aan de vroege jaren van Dick Dale, het is een ruig en snel flitsend nummertje.

Natuurlijk klinkt het live net allemaal even iets anders als op "Feels Like A Million" en dat is net het spannende van/aan deze band. Wat zo goed is uitgewerkt op de cd wordt live zondermeer waar gemaakt. Recht toe en recht aan swingende blues in al zijn vormen zoals die gebracht moet worden. Het is een bijzonder gewaagde onderneming om een cd uit te brengen die geheel van eigen hand komt. Maar The Electrophonics bewijzen al enkele jaren dat ze op het gebied van jumpblues hun sporen hebben verdiend. Ooit begonnen als coverband van diverse grote bluesartiesten hebben ze het nu aangedurfd een cd uit te brengen met eigen werk.

Het is een prachtige cd geworden met elf zeer waardevolle en vooral erg sterke nummers waarop alle instrumenten goed tot hun recht komen. En zeer zeker ook nummers waarbij de kwaliteiten van de muzikanten duidelijk worden onderstreept. "Feels Like A Million" is een cd die beslist niet mag ontbreken in de collectie van menig bluesliefhebber.

Net zoals het geweldige optreden op deze avond kun je ook de cd beschouwen als een brok echte huisvlijt die van mij een vette 10 krijgt.