CD Reviews - Feels Like A Million

Bobtje Blues

www.bobtjeblues.com, by Bobtje

In 2004 bracht de Belgisch-Nederlandse retro band the Electrophonics een eerste demo uit. Ik herinner mij dat ik er destijds vol lof was over deze zevenkoppige bluesformatie. Dat mijn verwachtingen voor hun debuutcd dan ook heel erg hoog gespannen waren zal u wellicht niet verbazen. En jawel, met de opener 'Misunderstood Laughin' Clown' is het al meteen raak.

Wederom ben ik onmiddellijk in de ban van die bezielende sound. Er staan elf tracks op deze cd en allemaal worden ze zowel met overtuiging als met professionalisme gebracht. Niet onbelangrijk is dat alles eigen werk is. Stephan Hermsen, die de zang en bluesharp op zich neemt, slaat spijkers met koppen. In heel wat songs laat hij horen waartoe hij zowel vocaal als op de bluesharp in staat is. Maar hiermee alleen red je het niet. Ook een juist ingestelde ritmesectie draagt bij tot de complete sound op dit schijfje. Tenslotte het genre: West-Coast Swing, jumpblues, 50's getinte Rhythm & Blues en een flinke hap swingin' and groovin'. op en top gebracht!

Het hele zaakje swingt gewoonweg de pan uit. De meeste van de songs klinken heel opgewekt waarbij ik mij onmogelijk kan inbeelden dat een live publiek niet uit de bol zou gaan. Treffende voorbeelden hier van zijn 'Drivin'', 'Fill Skill' (met een bezielende bluesharpsound en heerlijk gitaargeluid) en het amusante 'Dance!'. Toch is er ook ruimte voor het tragere werk. Zo is 'Love Upon A Shelf' (met de combinatie van saxofonist André de Laat, gitarist Peter de Wijse, Ivo Sieben's pianowerk en de zang van Stephan) werkelijk aangrijpend. The Electrophonics zijn er zonder enige twijfel in geslaagd vakwerk af te leveren. Of zeg maar: een professionele cd van een professionele band. Een band die ik wat graag op de grote festivals wil zien.