CD Reviews - Feels Like A Million

Fons Daamen

CD review by Fons Daamen, programmer & organizer Moulin Blues Festival

The Electrophonics zijn al actief sedert 2001. De bandleden zijn allen afkomstig uit het zuiden van Nederland en bij hun ontstaan hebben ze allen al veel ervaring opgedaan in andere bands. Hun handelsmerk is bluesmuziek en om meer precies te zijn de West Coast blues zoals die ook door James Harman, Kim Wilson en Rod Piazza wordt gemaakt. Vrijwel van meet af aan waren er alleen maar lovende woorden voor deze band en haar muziek. Het enige dat nog ontbrak was een cd. Nu, bijna vijf jaar na oprichting is deze er dan eindelijk.

Met hun live optredens hebben The Electrophonics al een gedegen reputatie weten op te bouwen. Deze beperkt zich niet alleen tot het zuiden van Nederland, maar reikt veel verder in het land.

Het uitbrengen van een cd voegt daar weer een nieuwe dimensie aan toe en is niet geheel zonder risico. Je hebt immers een naam hoog te houden en zult dus de luisteraar op een andere manier moeten weten te pakken dan je voorheen hebt gedaan. Op hun nieuwe album neemt de band zich daar gedurende 11 nummers ruimschoots te tijd voor en.. eerlijk is eerlijk, zonder bevooroordeeld te willen zijn; The Electrophonics zijn er uitermate goed in geslaagd hun benadering van de West Coast blues aan het schijfje toe te vertrouwen. Het resultaat is namelijk een swingend album van een band waarbij de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld en er voldoende ruimte voor de afzonderlijke bandleden is om hun kunnen te etaleren. Zanger Stephan Hermsen is, net als bij de live-optredens, ook op het album prominent aanwezig en doet in wezen niet onder voor de eigen voorbeelden. De overige muzikanten doen het niet minder. Een prima blazerssectie en een stevige ritmesectie van drums en bas.

Met het album geven The Electrophonics er maar weer eens blijk van tot de top van de Nederlandse bluesscene te behoren. Uitschieters op het album zijn voor mij 'MISS BABELONE'; 'DRIVIN' en 'SHE CAN'T BE MINE'.

Het belooft allemaal veel goeds; ik hoop dat deze band ons nog lange tijd zal verblijden met haar muziek, want waar de live-optredens van de band bekend door zijn geworden, doet het album daar nog een schepje bovenop. Ik heb het hier dan over het plezier dat mensen beleven aan de muziek van deze band, die met hun album het tegendeel bewijzen van de opvatting dat de blues in een dip zit.