CD Reviews - Feels Like A Million

Back To The Roots

Back To The Roots, Nr 55, by Lambert Smits

Focusten vele bluesbands uit de lage landen zich jarenlang hoofdzakelijk op de Chicago-blues, dan is het toch verheugend te mogen vaststellen dat er nu ook bij ons groepen ontstaan die genres als swing, jump en West coast aanboren! Gasten, die met hun enkel met eigen composities gevulde debuut-cd alvast het ingangsexamen voor bovengenoemde vakken met onderscheiding aflegden zijn de Nederlands-Belgische Electrophonics.

Dat deze band, naast de klassieke ritmesectie, zowel piano, sax, trombone en bluesharp in zijn gelederen heeft, maakt hen hoogst interessant. De ritmesectie kwijt zich uitstekend van zijn taak, de piano zorgt voor de nodige zachtere passages, maar het zijn vooral de blaaspartijen en de harp die hier schitteren. Vaak hebben wij reeds beweerd dat blazers en mondharmonica in één band meestal niet goed gedijen. Wel, bij The Electrophonics lopen deze instrumenten mekaar niet constant voor de voeten, maar leven ze samen in een perfecte harmonie, zonder zich evenwel beperkingen te moeten opleggen.

Ook vocaal doet herper Stephan Hermsen een aardige duit in het succeszakje. Stephan kent duidelijk zijn vocale beperkingen, maar weet door dat tikkeltje overacting en het vakkundig cultiveren van dat dunne laagje 'braam' op zijn stembanden, zijn stem te transformeren in een prachtig instrument dat de songs de nodige glans geeft. 'Catch the Swingtrain' luidt het motto van The Electrophonics! Wij hebben reeds een ticket richting eindstation, en... mogen deze heren u ook bij de volgende stopplaats aan boord verwelkomen?