CD Reviews - Catch That Swingtrain Live!

Back To The Roots

Back To The Roots, by Lambert Smits

Dat retro-styled swing jump en rhythm 'n' blues live nog altijd het best tot hun recht komen is een feit. Het was dan ook een logische stap voor deze Nederlandse swingers om na hun knappe 'Feels Like A Million' één van hun concerten live in te blikken. Dé kans om dit waar te maken was ongetwijfeld hun optreden op het Moulin Blues Festival in Ospel op 5 mei van dit jaar, waarvan deze 'Catch That Swingtrain Live' het resultaat is. En het resultaat mag er zijn!

Dat de Phonics kunnen swingen, wisten wij al en dat ze dat live kunnen waarmaken weten we sinds dit schijfje ook. Stephan Hermsen heeft een stem als een huis en de harmonica plakt als het ware aan zijn lippen. Bovendien mag gitarist Ruud Gijsen terecht zijn kunne etaleren, en toch.... Mischien ligt het aan de mixing, maar het is jammer dat wanneer de harp en de gitaar in het voetlicht staan, de blazers naar het verdomhoekje worden gedreven en hun geluid gereduceerd wordt tot dit van een kazoo.

Maar niet getreurd, want in de songs waarin toeteraars André de Laat en Nick Caris het voor het zeggen hebben, valt er ruim te genieten. Schoolvoorbeelden zijn 'I Can't Lose With The Stuff I Use' en 'Everything's Alright'. Met 'Feels Like A Million' sprongen wij reeds op de swingtrain. Wel.... wij zijn helemaal niet van plan om ons zitje af te staan!