Press - Gig reports

Grijp samen met The Electrophonics je swingtrain in de Weegbrug……

Bluesbreeker, by Wil Wijnhoven

Ook in Roermond heb je een ‘night before’….. en wel op vrijdag 2 november de avond vóór de Bluesnight. Je kunt dan kiezen voor het hoppen van kroeg naar kroeg om in een korte tijd zoveel mogelijk bands te zien en te horen óf je pikt er een band uit en vertoeft de hele avond op dezelfde plek.

Dat laatste heb ik gedaan, ik heb gekozen voor de The Electrophonics die hun cd presentatie houden in café De Weegbrug. Een etablissement gelegen tussen het spoorwegemplacement en het uitgaanscentrum. Een goede keuze overigens van de band als je de titel van hun nieuwe cd leest ‘Catch That Swingtrain’. En net zoals ik hebben meerdere bezoekers deze keuze gemaakt. Het is er zelfs zo gezellig dat vele die de bedoeling hebben om te hoppen toch de keuze hebben gemaakt om te blijven tot het einde. En daar, zo blijkt, heeft niemand spijt van. Want een optreden van The Electrophonics is altijd feest en ongeacht of het nu een groot of een klein podium is, de band weet een publiek in no-time in te palmen. Dat doen ze in de eerste set met een songkeuze van hoofdzakelijk covers. In de tweede set krijgt “Catch That Swingtrain” de volledige aandacht. Inmiddels kun je de band wel betitelen als de meesters van de jump en swingblues in Nederland.

“Catch That Swingtrain” is een registratie van hun fantastische optreden tijdens het afgelopen Moulin Blues Festival. Er staan dertien nummers en een clip staat er op. Hoofdzakelijk eigen werk met hier en daar een cover van mensen zoals: Roy Brown, Calvin Boze en Dave Bartholomew.
Wat me vanavond opvalt is dat de band het volume aanpast aan het formaat van de locatie. Ze spelen niet te hard en niet te zacht, precies afgestemd op de ruimte. En dat is goed gezien door de band. Ik heb nogal slechte ervaringen met bands die veel te hard spelen. Daar is hier geen sprake van, ieder bandlid beheerst zijn instrument op een zodanige manier dat ze het niet nodig vinden om snoeihard te spelen.

Het is goed vol in De Weegbrug en iedereen is zichtbaar aan het genieten van The Electrophonics. Dat komt ook door podiumbeest Stephan Hermsen, zanger en harpspeler. Hij weet hoe hij een publiek moet bespelen en op zijn hand moet krijgen. En dat gebeurt vrij snel tijdens het eerste nummer dat het publiek al staat te swingen op hun muziek.
Prachtige nummers horen we in de vorm van ‘Miss Babelone’ en ‘Boogie Party’ swing en jump nummers van eigen hand. Het gaat er spetterend aan toe en Ivo Sieben op piano is een echte swingmeester die zich heerlijk laat begeleiden door een uitmuntende blazerssectie. Met daarin een hoofdrol voor saxofonist André de Laat.
Het gehele collectief The Electrophonics staat als een huis en dat heeft te maken met de kwaliteiten van alle bandleden. Strak drumwerk, ingetogen maar karakteristiek gitaarwerk, swingende piano aangevuld met sax en trombone, plukkend basspel en afgewerkt met prima zang en harp.
Dat is wat The Electrophonics zijn en doen….. en ook vanavond in De Weegbrug. Een prima en bovenal gezellig optreden.