CD Reviews - Talkin' About!

"Talkin' About!" album review by bluesbreeker.nl

Bluesbreeker, November 28th 2012, Wil Wijnhoven

Ruim een jaar een sabbatical gevierd, geen optredens, geen releases alleen in alle rust werken aan nieuwe nummers. Buiten dat heeft er een herstructurering plaatsgevonden  binnen de band. Ik heb het hier over The Electrophonics, de swing/jump formatie uit Limburg die onder meer op het Moulin Blues festival een indrukwekkend optreden heeft verzorgd.

De tijd is rijp geworden om de nieuwe nummers in de openbaarheid te brengen in de vorm van hun nieuwe album: “Talkin’ About”.  En wat de herstructurering betreft is Evert Hoedt, alt-, bariton en tenorsaxofonist toegetreden en heeft frontman Stephan Hermsen zich buiten de zang ook toegelegd op het gitaarspel. En Ivo Sijben heeft zijn piano aangevuld met een heuse Hammond. Een topinstrument voor hun sound, een mix van jump, swing, R&B, soul en blues.
Na de elf nummers enkele keren achter elkaar gedraaid te hebben kan ik gerust stellen dat hij dat buitengewoon verdienstelijk doet en wel meer dan dat.

En waarom het album diverse keren achter elkaar draaien? Nou gewoon omdat het, met de keer dat je hem beluisterd, beter wordt. Je hoort steeds weer andere dingen die het album en met name de songs nog completer maken.
Heeft de band er dan goed aan gedaan om een jaartje er tussenuit te gaan? Afgaande op het nieuwe werk zeer zeker, afgaande op de kwaliteit van de muzikanten zeer zeker. Maar feit is wel dat de band toch weer moet vechten om zijn stekkie aan de top terug te krijgen. Want in de tijd dat The Electrophonics even van het venster weg zijn geweest zijn er toch verrassende bands opgestaan.

Of dat lang zal duren betwijfel ik. Natuurlijk de sound klinkt wat frisser en nog volwassener, als die dat al niet was. Maar toch blijft het de typische sound van The Electrophonics zoals blijkt bij de openingstrack: ‘Canonball Juice’. Een driftige opening met beide saxofonisten en dan het swingende en warme stemgeluid van Stephan Hermsen. Uptempo is wat de klok slaat al hoewel je ‘Talkin’ About’, de titeltrack,   misschien wel onder de noemer van slowblues kunt wegzetten.

‘Money Talks’ is een van de vetste songs op het album, naar mijn smaak tenminste. Een snel nummer met de saxofoons in de hoofdrol. Vooral de intro is ontzettend opzwepend maar wat het nummer nog eens extra spannend maakt is de piano.

 

Een ander nummer dat er uitspringt is ‘13’ een surf-achtig nummer. En of Stephan Hermsen gitaar kan spelen! Hier hoor je het bewijs, strak en melodieus gitaarspel. Onwijs gaaf is de combinatie van dit gitaarspel met de Hammond. Als ik zou moeten kiezen welke song tot mijn favorieten zou behoren dan heb ik het moeilijk. Maar met enige aarzeling om alle andere songs niet teniet te doen zou ik toch voor ‘13’ kiezen.

Alle elf nummers op dit album zijn van eigen hand, buiten de muzikale kwaliteiten van de band is dit ook van kwalitatief hoog niveau. The Electrophonics zijn back en hoe…. Het jaartje rust heeft hen goed gedaan en naar mijn idee komt de band nog sterker terug dan voor hun vrijaf jaartje.
Kwaliteit verloochend zich niet dat wordt met “Talkin’ About” maar weer eens bewezen.

See here for the original article and listen below to a live album review by Wil Wijnhoven & Ton Wanten on radio show "Triple R Blues":