CD Reviews - Little A Lot

The Bluesman

Weblog The Bluesman, October 2009 by Bert Visscher

The Electrophonics! Voor diegene die de band nog niet kennen (en dat kunnen wij ons eigenlijk niet voorstellen): Het is een Limburgse formatie. De “Stichting The Electrophonics” doet er alles aan om de naamsbekendheid te vergroten. Dus één cd van dit kleine ensemble, bestaande uit 7 muzikanten zullen jullie toch vast wel op de plank hebben liggen. Nee? Misschien dat je met deze schijf de stap durft te nemen om eens lekker uit je dak te gaan.

 

De band omschrijft zichzelf als: retro-swing-jump-r&b band, sounding like that early fifties style.
Drie albums hebben The Electrophonics afgeleverd, Feels ‘Like A Million’ (2006), de live cd ‘Catch That Swingtrain’ (2007) en nu dan hun laatste ‘Little A Lot’ (2009). De zevenkoppige band heeft al gespeeld op o.a. Belgium Rhythm & Blues Festival in Peer, Moulin Blues, An Evening With The Blues in Tiel en niet te vergeten, het North Sea Jazz Festival in Ahoy Rotterdam). De band bestaat uit Stephan Hermsen (vocals & harmonica), Ronald Roodbol (double bass), Huub Goosen (guitar), Peter Stienen (drums), Ivo Sieben (piano) André de Laat (tenor sax) en Nick Caris (trombone).

Het gehele collectief staat als een huis en neemt je mee van de ene shuffle naar de andere. Ze toveren een perfecte mix van de jump blues- en swing retro stijl. Op deze schijf zijn alle tracks originelen van de band zelf. Stuk voor stuk zijn het nummers die zo uit het grote aanbod van de swing, big band, jump, jive, rhytm en blues repertoire uit het grote muzikale verleden komen. Dertien tracks lang een stijgende lijn, betreffende de passie, muzikaliteit en professionaliteit.

Stephan zit niet stil in zijn vrije uurtjes, want de lyrics van deze 13 tracks op dit album zijn door hem geschreven en samen hebben ze er dan de muziek rond gecomponeerd. De schijf start dan ook met een swinger van formaat ‘Let’s live It Up’ waarna de volgende track ‘Head Over Heel’ een ietsje meer blues in zich heeft maar dan wel met een hoog west coast gehalte. ‘This Time for Good’ een nummer waar Nick en André een duit in het zakje samen met het vingervlugge pianospel van Ivo. ‘Camel Song’, een nummer waar ze even op de “rem” gaan heel veel gevoel zit erin dit nummer, prachtig!

‘Catch That Swingtrain’ dat is wat de mannen graag willen, want met track 11 laten ze de grondvesten horen waarop dit motto is gebouwd. Met dit album hebben ze de lat weer wat hoger gelegd, een album wat duidelijk laat horen dat The The Electrophonics met hun Swingtrain grens overschrijdend te werk gaan.