CD Reviews - Little A Lot

BLOCK

Block Magazine , Nr 148, Zomer 2009, by Peter van Wilsem

In mei 2009 werd de derde cd van de Limburgse The Electrophonics uitgebracht. Na 'Feels Like A Million' (2006) en 'Catch That Swingtrain' toverden de bandleden nu 'Little A Lot' uit de magische blueshoed. The Electrophonics (zie BLOCK 142), opgericht in 2001, spelen een perfecte mix van retro swing, jump en R&B. De link met de jaren vijftig Chicago blues en de West Coast-swing is snel gelegd.

 

De blazersectie is, zoals verwacht, niet dominant. Dat is tevens de kracht van deze cd. De subtiele samenwerking tussen het vette harpspel en het spel van de blazers met ondersteuning van gitaar, drums en piano, leggen het fundament. Uiteindelijk zegeviert het collectief.

Twaalf van de dertien nummers zijn geschreven door zanger / harmonicaspeler Stephan Hermsen, het andere nummer kwam uit het brein van gitarist Huub Goosen. De anderen droegen bij door de woorden met de juiste muziek te omlijsten.

De nummers met een hartverscheurende harpsolo doen je fictief belanden in een donkere Amerikaanse club. Rustige, ingetogen songs zijn mondjesmaat op dit schijfje te vinden. Slechts 'Camel Song' is zo'n rustpuntje. Wanneer je echter houdt van dreunende, stampende, doordouwende uptempo stampers, kun je je hart ophalen aan nummers als 'Little A Lot' en 'I Wanna Hold You'. Fraai afwijkend is het leuke, lekker in het gehoor liggende, country-rock nummer 'Hello World'. Bij 'Right On Time' zwijmel je weg en herbeleef je the good old days.

De band is vooral een swingende, doordenderende trein. Die soms even stopt om wat energie bij te tanken, maar daarna weer op weg is naar de volgende stop. alle onderdelen van 'Little A Lot' samen, leiden tot een smaakvol product dat je wel moet proeven. Een aanrader.